AKCIJA E.5 – Suradnja s medijima

Redovito komuniciranje s medijima osigurat će da sve mjerodavne informacije o projektnim aktivnostima i postignutim rezultatima budu dostupne javnosti. Također, to će osigurati informiranje javnosti o mogućnostima mirnog suživota s medvjedima i kako spriječiti sukobe čovjeka i medvjeda, na temelju naših demonstracija na terenu (Akcija C.3).

Cilj ove akcije je da osigura objektivne i točne vijesti o medvjedima i upravljanju medvjedom u medijima. Za trajanja projekta redovito ćemo informirati javnost o projektnim aktivnostima i promovirati zaštitu medvjeda i suživot medvjeda i ljudi. Organizirat će se redovite konferencije za medije (najmanje 4) i izvještaji za medije (najmanje 6 godišnje) za sva najvažnija događanja koja se odnose na provedbu projekta. Članci o medvjedima, sprečavanju sukoba čovjeka i medvjeda, projektnim aktivnostima i rezultatima projekta objavit će se u nacionalnim, općinskim i lokalnim biltenima i internetskim stranicama; najmanje tri u svakoj godini projekta.

Ciljani članci pokrivat će teme o ekologiji medvjeda, prošlim i sadašnjim pitanjima zaštite medvjeda, ponašanju medvjeda, uputama kako izbjeći sukobe čovjeka i medvjeda ili kako se ponašati u slučaju susreta, o boljem suživotu, uključujući rezultate akcija A.6 i C.4. Akcija A.7 donijet će dodatne informacije o rupama u znanju i temama tamo gdje je niska prihvaćenost medvjeda kako bi se osmislile poruke za podizanje prihvaćanja i pozitivnog stava medvjeda u javnosti. Pripremit će se dodatne objave za javnost i edukacijski članci za medije za poljoprivrednike.

Izjave za medije:

7.9.2016 – Uhvaćeni u žici: Zbog pozidanja 30.000 km žičanih ograda na granicama, potrebno je mijenjati strategije zaštite prirode u Europi i Aziji (CRO)

19.2.2016 – Svjetski stručnjaci međunarodnih udruga za istraživanje i upravljanje medvjedom nude pomoć vladama republika Slovenije i Hrvatske

20.1.2016 – Hrvatski stručnjaci o žilet-žici u renomiranim časopisima

Correspondence: Refugee fences fragment wildlife (J. Linnell)

30.10.2015 – Koliko medvjeda je previše medvjeda (CRO)

14.10.2015 – Započelo brojanje medvjeda i sakupljanje uzoraka (CRO)

21.5.2015 – EU projekt „Upravljanje populacijom i zaštita smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama“ (LIFE DINALP BEAR) (CRO)

15.5.2015 – Kako se ponašati u staništu medvjeda (CRO)

Ciljani članci projektnog tima:

July 2014 – Ceste i mostovi_Divlje životinje i promet na autocestama

February 2015 – Lovački vjesnik_Medvjedi će biti genetički prebrojani

November 2015 – Dobra Kob_Medvjedi iz epruvete