AKCIJA D.1 – Praćenje medvjeda konfliktnog ponašanja i djelotvornost mjera ublažavanja u prostornim žarištima sukoba

Cilj ovog zadatka je procijeniti utjecaje mjera ublažavanja u utvrđenim žarištima gdje je prisutan medvjed. Aktivnosti će se provesti u Italiji i Sloveniji, lovljenjem i obilježavanjem GPS ovratnicima barem 22 medvjeda; te će se proučavati ponašanje jedinki u sukobima s ljudskim aktivnostima.

Kontrolirati će se mijenjanje ponašanja medvjeda kroz rad na prevenciji, također i kroz foto-zamke. Usporedba ponašanja medvjeda prije i poslije aktivnosti ublažavanja omogućit će procjenu njihove djelotvornosti i moguća buduća rješenja.

Organski uzorci (slina, dlaka, izmet, uzorci s ulovljenih medvjeda) pronađeni u blizini šteta prikupit će se kako bi se definirao genotip, kartirao raspon njihova kretanja i utvrdio moguć prijenos konfliktnog ponašanja s majke na mladunce.

Praćenje izmeta omogućit će i određivanje postotka hrane iz ljudskih izvora u prehrani medvjeda i vrednovanje hranom uvjetovanog ponašanja u različitim područjima i kod različitih jedinki.

Habitat selection and use of antropogenic food sources for bears living in conflict area (Bordjan et al.2019; report in Slovenian with English summary)

Feeding site use and food type preference of brown bears in Slovenia

Vijesti akcije D.1

Telemetrijskim ogrlicama opremljeni prvi medvjedi u Sloveniji

Razumijevanje ponašanja smeđeg medvjeda, posebno u područjima gdje imaju mnogo prilika prouzrokovati probleme ljudima, presudno je za projektiranje odgovarajućih mjera [...]