Compost bins made by LIFE DINALP BEAR useful also in North America

Medovarni kompostniki, razviti v sklopu projekta LIFE DINALP BEAR v Sloveniji, so pomemben ukrep za zmanjševanje pogostosti zahajanja medvedov v naselja. Medvedi, ki se navadijo dobiti hrano v naseljih na kompostnih organskih odpadkih, so vir konflikta z lokalnimi prebivalci. Medovarni kompostniki ključno pripomorejo k uspešni rešitvi tega problema, saj onemogočijo medvedom dostop do hrane v bližini človekovih bivališč, zato se na taka mesta ne vračajo več.

Veseli nas, ko se najdene rešitve izkažejo zelo uporabne tudi izven projektnega območja. Že tekom projekta so projektno ekipo kontaktirali zainteresirani posamezniki iz drugih evropskih držav, glas pa se je razširil tudi čez Atlantik v Severno Ameriko. Tudi tamkajšnji prebivalci si namreč želijo prispevati k uspešni rešitvi težave zahajanja medvedov v bližino bivališč.

V ta namen so na pobudo tamkajšnje prebivalke, kateri se zahvaljujemo za sodelovanje, nastala navodila za sestavljanje kompostnikov v angleškem jeziku. Posodobili smo jih z dodatnimi fotografijami, ki jasneje prikažejo montažo (in tudi lastno izdelavo) medovarnega kompostnika. Dobite jih na tej povezavi (v angleščini).

Ponovno z vami delimo tudi kontaktne podatke mizarskega mojstra, ki je izdelal medovarne kompostnike za razdeljevanje na t.i. »konfliktnih vročih točkah« v sklopu projekta v Sloveniji, izdeluje jih pa tudi za prosto prodajo (povezava tule; navodila za montažo v slovenščini; posnetek testiranj).

Za dodatne informacije o preprečevanju zahajanja medvedov v naselja si ponovno oglejte tudi projektno brošuro Ne povabimo medveda na kosilo, kjer na straneh 12 in 13 dobite podrobne informacije glede pravilne uporabe medovarnih kompostnikov (dodatne info tudi v naši novici), na straneh 14 in 15 pa dodatne informacije, kako si ga izdelate tudi sami.

V ekipi sicer že končanega projekta LIFE DINALP BEAR smo zadovoljni, ko vidimo, da poslanstvo projekta – prispevati k zmanjševanju konfliktov med človekom in medvedom ter širjenje dobrih praks, ki spodbujajo uspešno sobivanje – živi v polni meri tudi po projektu. Poročali smo že o dobrih praksah, razvitih v projektu, ki se prenašajo naprej v druge projekte in v lokalne skupnosti, kjer jih še nadgrajujejo in še trdneje umeščajo v svoje okolje. Ponosni smo na tesno sodelovanje, ki smo ga uspeli vzpostaviti z nekaterimi deležniki in interesnimi skupinami, saj prav spodbujanje strpnega dialoga, skupnega iskanja in vzpostavljanja učinkovitih rešitev ter sistemizacije učinkovitih ukrepov doprinese ključen korak k uspešni uporabi rešitev v lokalnem okolju.

Veseli nas, da lahko najdene rešitve in ukrepe, vzpostavljene v slovenskem, projektnem in evropskem območju, uspešno prenesemo tudi v druge prostorske kontekste. Na vseh celinah sveta se ljudje srečujemo z izzivom sobivanja in zmanjševanja konfliktov med nami in prostoživečimi živalmi. Pomembno je, da se uspešne rešitve in uporabljena znanja ter izkušnje prenašajo med nami ter razvijajo in prilagajajo svojo uporabnost v vseh okoljih.

March 15, 2023 | C.1 Organic waste, Conflict mitigation, E.1 Public awareness, F.3 After LIFE, Public attitudes, Public participation

Morda vas zanimajo tudi ...

Miran-Krapež_mala

Slovenia is counting its bears

1. september 2023, začetek zbiranja vzorcev za genetske analize! EN V letošnjem letu bomo ponovno prešteli, koliko medvedov imamo v Sloveniji. S[...]

Project team on TV broadcast about brown bear population management

Člana projektne ekipe sta se z gostiteljema v oddaji JUTRO NA PLANETU pogovarjala o upravljanju medvedje populacije v Sloveniji in o biologiji rjaveg[...]

New education points in Dina Pivka, Slovenia

V Centru o velikih zvereh Dina Pivka so v letošnjem letu pridobili tri nove interaktivne postaje, ki obiskovalce ozaveščajo o sobivanju, primer[...]